Over ons


BAKHUIS BO&CO


Marjolijn Bloemmen creeerde Bakhuis Bo&Co uit liefde voor lekker en gezond brood. Zij bakt brood zoals vroeger en leerde de stiel van Franse boeren-bakkers. Zij deelt haar passie met het maken van broden voor de korte keten en met het geven van workshops. Marjolijn maakt 'traag brood' van traag gegroeid graan, traag gemalen meel en traag gefermenteerd deeg. Dankzij de werking van de tijd, ontwikkelt brood haar natuurlijke smaak en voedingswaarde.


Marjolijn is gespecialiseerd  in het fermenteren met desem en het bakken met hout.

Maar, niet iedereen heeft een houtoven en soms heb je wel eens zin in gistbrood. Daarom krijg je op élke workshop aanwijzingen hoe je bakt in je oven thuis en hoe je traag fermenteert met gist. Desem is wat spannender dan gist, omdat de bacteriën en wilde gisten in de desem zich eigenwijs gedragen. En ook houtovens hebben hun eigenheid die je moet leren kennen.


De workshops van Marjolijn (een ingenieur van origine) zijn een mix van theorie en praktijk en zijn erop gericht om jou als (thuis)bakker autonoom en creatief te maken bij het maken van jouw brood. Je komt dus niet zomaar een dagje bakken, maar je leert wat nodig is om thuis te reproduceren wat je leerde op de workshop. Persoonlijke begeleiding is hierbij belangrijk. Daarom wordt gewerkt in kleine groepen.


TRAGE FERMENTATIE


Degen kan je traag fermenteren, met desem, gist of beide. Hoe langer je fermenteert, hoe gezonder en beter verteerbaar je brood wordt. Als je desemdeeg koud zet, krijg je azijnzure gisting voor een pittige smaak. Hou je het warm, dan favoriseer je melkzure gisting voor een zachtere smaak.


In onze workshops leer je het fermentatieproces doorgronden, om bewust de smaak en voedingswaarde van je brood te sturen.


DE KUNST VAN BAKKEN MET HOUT


Hout geeft dat onvervangbare aroma aan brood en houtovens zijn gezellige ontmoetingsplaatsen die mensen verbindt met lekker eten. De waarde van bakovens wordt dan ook herontdekt.


Oven en degen moeten tegelijk klaar zijn. Deze kunde is grotendeels verloren gegaan. Bo&Co wil deze leemte invullen, door haar workshops bewust te organiseren met een houtoven, bij ons of bij jou.