Workshops


CORONA


Nav de verstrengde Corona-maatregelen (beslissing Veiligheidsraad dd. 27 juli), worden onze workshops uitgesteld tot er weer versoepelde maatregelen gelden.
Wij hopen op jullie begrip!


Onze workshops worden georganiseerd in de Ruisbroekmolen. Het is een prachtige locatie met een authentieke watermolen en sinds kort ook een micro-brasserie. Het bakhuis is uitgerust met een gemetste houtoven, ideaal voor heerlijke korsten! Er kan op ruime afstand worden gewerkt en continu worden geventileerd. Met deze voorzorgsmaatregelen kunnen de workshops er normaal op een veilige manier worden georganiseerd, maar dat is in de huidige fase van de pandemie niet verantwoord.

Niet alleen desem en hout...

 

Marjolijn is gespecialiseerd  in het fermenteren met desem en het bakken met hout. Desembrood maken is wat spannender dan gistbrood maken, omdat je werkt met een eigenwijs ferment:  de bacteriën en wilde gisten in je desem. Ook het bakken met houtgestookte ovens is wat ingewikkelder dan met een elektrische oven. Omdat deze kennis en vaardigheden op nog maar weinig plaatsen worden doorgegeven, kan je hiervoor bij ons terecht.


Maar, niet iedereen heeft een houtoven en soms heb je wel eens zin in gistbrood. Daarom krijg je van Marjolijn op élke workshop aanwijzingen hoe je gist kan gebruiken in plaats van desem en hoe je bakt in je eigen oven thuis. 

PROGRAMMA


Het programma is een mix van theorie en praktijk en is erop gericht om jou als thuisbakker autonoom en creatief te maken bij het maken van jouw brood. Om een persoonlijke begeleiding mogelijk te maken, wordt gestreefd naar groepen van 6-8 personen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom!


 • Beginner: Je hebt nog nooit brood gemaakt of alleen gistbrood of het wil echt niet lukken met desem.
 • Gevorderde: Je maakt regelmatig gist-of desembrood en wil de finesse van het werken met desem onder de knie krijgen. Je hebt specifieke vragen over receptuur en werkwijze en zoekt naar optimale organisatie van je productie.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:


 • alle stappen in het productieproces van brood
 • het leren beheersen van het fermentatieproces
 • maken, onderhoud en gebruik van desem
 • verschillen tussen gist- en desembrood
 • kwaliteit van ingredienten
 • historische context van brood, meel en graan
 • jouw vragen


Wil je een workshop op maat? Dat kan!
Stuur een mailtje naar info@bakhuis-boco.be


PLANNING @ ONS BAKHUIS


 • zaterdag 1 augustus (uitgesteld)
 • zondag 16 augustus (uitgesteld)
 • zaterdag 22 augustus (uitgesteld)
 • zondag 20 september (korte variant)
 • zondag 27 september


Een workshop duurt van 10u-17u, de korte variant  van 13-17u.


Extra datum: stel zelf je groep samen van 6-8 personen met vrienden, buren, kennissen of collega's. Leuk idee voor een teambuildingsdag, afscheidsfeestje of familieuitje!


Uitgestelde workshop: Nav de verstrengde Corona-maatregelen (beslissing Veiligheidsraad dd. 27 juli), worden workshops uitgesteld tot er weer versoepelde maatregelen gelden. Wij hopen op jullie begrip .

INSCHRIJVEN

 

Om je in te schrijven vul je onderstaand formulier in. Je ontvangt van ons de betalingsgegevens. Je bent pas ingeschreven na betaling van een bijdrage van 85 euro. Bij annulatie van je deelname krijg je geen geld terug, maar mag je op een latere datum meedoen. Bij uitstel van de workshop owv Corona-maatregelen, zoeken we bij voorkeur naar een nieuwe datum of alternatieve formule die jou schikt (online workshop, online advies-op-maat).

 

Ingredienten, hout, thee en koffie zijn inbegrepen. Je wordt gevraagd zelf een picnic mee te brengen.  Je hebt ook een schort, een kernthermometer, broodzakken en een afsluitbaar potje nodig.

 

Je maakt tijdens de workshop drie verschillende soorten brood die je mee naar huis mag nemen.  Je krijgt een compacte handout mee met de receptuur van de gemaakte broden en veel handige technische informatie. Je krijgt ook onze starter mee.