Workshops


CORONA


Wij wachten versoepeling van de maatregelen af, alvorens onze workhops opnieuw te organiseren.  Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.


Voortaan zullen onze workshops doorgaan in de Ruisbroekmolen. Het is een prachtige locatie met een authentieke watermolen en sinds kort ook een micro-brasserie. Het bakhuis is uitgerust met een gemetste houtoven, ideaal voor heerlijke korsten! Er kan op ruime afstand worden gewerkt en continu worden geventileerd. Met deze voorzorgsmaatregelen kunnen de workshops er op een veilige manier worden georganiseerd.


Kan er ook bij jou thuis veilig worden gewerkt?
Dan kan er (binnenkort) ook bij jou een workshop doorgaan.

Niet alleen desem en hout...

 

Marjolijn is gespecialiseerd  in het fermenteren met desem en het bakken met hout. Desembrood maken is wat spannender dan gistbrood maken, omdat je werkt met een eigenwijs ferment:  de bacteriën en wilde gisten in je desem. Ook het bakken met houtgestookte ovens is wat ingewikkelder dan met een electrische oven. Omdat deze kennis en vaardigheden op nog maar weinig plaatsen worden doorgegeven, kan je hiervoor bij ons terecht.


Maar, niet iedereen heeft een houtoven en soms heb je wel eens zin in gistbrood. Daarom krijg je van Marjolijn op élke workshop aanwijzingen hoe je gist kan gebruiken in plaats van desem en hoe je bakt in je eigen oven thuis. 

PROGRAMMA


Het programma is een mix van theorie en praktijk en is erop gericht om jou als thuisbakker autonoom en creatief te maken bij het maken van jouw brood. Om een persoonlijke begeleiding mogelijk te maken, wordt gestreefd naar groepen van circa 6 personen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom!


  • Beginner: Je hebt nog nooit brood gemaakt of alleen gistbrood of het wil echt niet lukken met desem.
  • Gevorderde: Je maakt regelmatig gist-of desembrood en wil de finesse van het werken met desem onder de knie krijgen. Je hebt specifieke vragen over receptuur en werkwijze en zoekt naar optimale organisatie van je productie.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:


  • alle stappen in het productieproces van brood
  • het leren beheersen van het fermentatieproces
  • maken, onderhoud en gebruik van desem
  • verschillen tussen gist- en desembrood
  • kwaliteit van ingredienten - minder maar beter
  • historische context van brood, meel en graan
  • jouw vragen


Wil je een workshop op maat? Dat kan!
Stuur een mailtje naar info@bakhuis-boco.be

PLANNING @ ONS BAKHUIS

 

  • zaterdag 7 maart (volzet)
  • dinsdag 10 maart (volzet)
  • dinsdag 9 juni (onder voorbehoud)
  • zaterdag 13 juni (ov)
  • zaterdag 20 juni (ov)
  • zondag 21 juni (ov)
  • zaterdag 27 juni - KORTE VARIANT (ov)
  • zaterdag 4 juli (ov)


Een typische desemworkshop duurt van 10u-17u.

Op 27 juni organiseren we een korte workshop van 13u-17u.

Schikt deze datum niet? Laat het ons weten.


Extra datum: stel zelf je groep van minimaal 6 personen samen met vrienden, buren, kennissen of collega's. Leuk idee voor een teambuildingsdag, afscheidsfeestje of familieuitje!


INSCHRIJVEN

 

Om je in te schrijven vul je onderstaand formulier in. Je ontvangt van ons de betalingsgegevens. Je bent pas ingeschreven na betaling van een bijdrage van 85 euro. Bij annulatie van je deelname krijg je geen geld terug, maar mag je op een latere datum meedoen.

 

Ingredienten, hout, thee en koffie zijn inbegrepen. Je wordt gevraagd iets te eten of te drinken mee te nemen als bijdrage voor een gezellige potluck lunch.  Je hebt ook een schort, een kernthermometer, broodzakken en een afsluitbaar potje nodig.

 

Je maakt tijdens de workshop drie verschillende soorten brood die je mee naar huis mag nemen.  Je krijgt een compacte handout mee met de receptuur van de gemaakte broden en veel handige technische informatie. Je krijgt ook onze starter mee.

 
 
 
 
 
 

Contact

Tel: 0488-664620

Email: info@bakhuis-boco.be