Brood

PUUR NATUUR


Wij werken met meel van (oude) graanvariëteiten die niet werden geselecteerd op bakkwaliteit, maar op resistentie en smaak. Ze bevatten meer mineralen en beter verteerbare gluten. We kiezen voor maling op steen omdat zo de natuurlijke voedingswaarde van de graankorrel optimaal bewaard blijft. Dat merk je aan de voedzaamheid van ons brood. Met 2 à 3 sneetjes heb je al flink gegeten. En omdat ons brood van nature zo smaakvol is, zit er minder zout in en geen ander vet dan de kiemolie. Ons brood is dus lactosevrij en veganistisch.  Zo lekker dat beleg overbodig wordt!

DESEM, MAAR NIET ZO ZUUR


Al onze desembroden worden met tarwedesem bereid, zonder toevoeging van gist.  We fermenteren minimaal 5u om de mineralen uit de zemelen opneembaar te maken voor ons lichaam. Veel desembakkers zetten hun degen koud tijdens de nacht, waardoor ze een azijnzure gisting ondergaan. Dat geeft hun broden een zure smaak. Wij kiezen voor een fermentatie op kamertemperatuur met een melkzure gisting. Ons desembrood is daardoor minder zuur en dus voor velen toegankelijk.

100% HANDWERK


We hydrateren onze degen veel, waardoor ons brood lang vers blijft. Maar nat deeg is plakkerig en ongeschikt voor gemechaniseerde verwerking. Ook door het bewust gebruik van meel met minder gluten is ons deeg plakkerig. Daarom kneden wij met de hand. Ons brood is dus 100% handwerk.

HOUTOVEN ALS PROJECT

 

Wij bakken met een houtoven om verschillende redenen. Op de eerste plaats geeft hout dat onvervangbare aroma aan brood.  Hout is ook een vernieuwbare, lokale energiebron. Tot slot heeft een bakuis met een mooie houtoven de potentie uit te groeien tot een ontmoetingsplek, waar gezellige evenementen als pizza-, brood- en taartenbak mensen verbindt. Dorien Knockaert schreef hierover in haar artikelenreeks over traag brood.

 

GEEN KRUIMEL GAAT VERLOREN


Desembrood bewaart van nature lang (weken) en dát zonder additieven. Bewaren doe je best ongesneden, bijvoorbeeld in de katoenen zak die wij voorstellen. Ons kruim blijft 2-3 dagen mals. Blijft er na 3 dagen nog brood over, dan kan je toasten. Desembrood kan je  invriezen. Gebruik een plastiek zak om vriesbrand te voorkomen. Door brood licht te vochtigen en 5 minuutjes te bakken op 200C, wordt het weer kraakvers!


ALLERGENEN INFORMATIE


Alle onze broden zijn vrij van ei, melk, soja en lupine. Uiteraard ook vrij van selderij, pinda`s, mosterd, vis, weekdieren, schaaldieren en zwaveldioxide.

In walnotenbrood zitten noten en in pitjesbrood zit géén sesamzaad. In alle broden kunnen sporen van noten zitten, maar wij werken in de bakkerij op een allergie-bewuste wijze die kruisbesmetting zoveel mogelijk voorkomt.

In alle broden zitten tarwegluten. De keuze van de graanvariëteiten, de lange fermentatie en hoge hydratatiegraad maken ons brood goed verteerbaar voor gluten-intoleranten, maar niet voor coeliakie-patiënten.