Workshops

BAKHUIS

Veeweidestraat 50, 3040 Sint Agatha Rode

Tel: 0488-664620

Email: info@bakhuis-boco.be

KNEED, BOL EN BAK

Marjolijn geeft workshops over het maken van desembrood met houtgestookte ovens. Desembrood maken is spannend, omdat je werkt met levende materie: de bacteriƫn en wilde gisten in je desem. En bij het bakken met houtgestookte ovens kan je alle coaching gebruiken die je krijgen kan!

 

De workshops gaan door in:

 

  • Ons bakhuis met een indirect gestookte houtoven
  • Bij jou thuis, met jouw houtoven

 

 

 

 

PROGRAMMA

 

Het programma is een mix van theorie en praktijk en is erop gericht om je autonoom te maken in het maken van desembrood. Om een persoonlijke begeleiding mogelijk te maken, wordt gestreefd naar groepen van 6 tot maximaal 8 personen, waarbij beginners en gevorderden zoveel mogelijk worden gescheiden.

 

  • Beginner: Je hebt nog nooit brood gemaakt of alleen gistbrood of het wil echt niet lukken met desem.
  • Gevorderde: Je maakt regelmatig gist-of desembrood en wil de finesse van het werken met desem onder de knie krijgen. Je hebt specifieke vragen over receptuur en werkwijze en zoekt naar optimale organisatie van je productie.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 

  • de historische context van brood, meel en graan: hoe ontstond toch dat 'plofkippenbrood' (dixit desemenzo) en al die glutenintoleranties?
  • verschillen tussen gist- en desembrood
  • gebruiksaanwijzing desem (beetje biochemie)
  • het productieproces van drie verschillende soorten desembroden, met
  • het spelen met de belangrijkste variabelen
  • handige tips & trics
  • opzetten en onderhoud van je desem
  • jouw vragen

 

Dit programma is flexibel en kan worden afgestemd op verdere vorming en teambuiling. Een korte- en kindervariant zijn in ontwikkeling. Vraag ernaar!

PLANNING @ ONS BAKHUIS

 

  • zaterdag 15 september (beginners) volzet
  • zaterdag 29 september (beginners)
  • zaterdag 6 oktober (beginnners)
  • zaterdag 13 oktober (gevorderden)
  • zaterdag 27 oktober (terugkomdag cursisten)

 

Extra datum: stel zelf je groep van minimaal 6 personen samen met vrienden, buren, kennissen of collega's. Leuk idee voor een teambuildingsdag, afscheidsfeestje of familieuitje!

 

Een typische workshop duurt van 10u-17u. Desem laat zich niet forceren en we willen rustig laten fermenteren- kom daarom op tijd, liefst een kwartiertje voor aanvang!

INSCHRIJVEN

 

Om je in te schrijven vul je onderstaand formulier in. Geef aan voor welke datum je je inschrijft en wat je ervaring is met het maken van (desem)brood en gebruik van houtovens. Je ontvangt van ons de betalingsgegevens. Je bent pas ingeschreven na betaling van een bijdrage van 75 euro. Bij annulatie van je deelname krijg je geen geld terug, maar mag je op een latere datum meedoen.

 

Ingredienten, hout, thee, koffie en grenadine zijn inbegrepen. Je wordt gevraagd iets te eten of te drinken mee te nemen als bijdrage voor een gezellige potluck lunch. Je hebt ook een short, een kernthermometer, broodzakken en een afsluitbaar potje nodig.

 

Je maakt tijdens de workshop drie verschillende soorten brood die je mee naar huis mag nemen. Je krijgt een compacte handout mee met de receptuur van de gemaakte broden en veel handige technische informatie. Je krijgt desgewenst ook starter mee.

 
 
 

 
 

DEGUSTATIE: DE SMAAK VAN TOEN

 

Ook benieuwd naar het verhaal achter 'plofkippenbrood' en hoe je 'ne smakelijke bo' maakt? Wij begeleiden je op een snelle reis door de tijd, geven een beetje theorie en laten je kritisch proeven van ons brood.

 

Dit is een lezing met broodmaaltijd voor scholen, winkels, culturele centra, middelveld organisaties, verenigingen. Ook geschikt als animatie van kaas-en wijnavonden.

BAKDAGEN

dinsdag en vrijdag

Gesloten in de schoolvakanties