Brood

BAKHUIS

Veeweidestraat 50, 3040 Sint Agatha Rode

Tel: 0488-664620

Email: info@bakhuis-boco.be

LEKKER EN GEZOND BASISBROOD

 

Wij voeren bewust een beperkt gamma om ons te concentreren op het maken van drie kwalitatief hoogwaardige basisbroden: grijs tarwe, volkoren tarwe en grijs spelt. Maar met ons wekelijks wisselend tarwebrood wordt het nooit saai! Onze broden worden in blik gebakken. Je snijdt er vierkante boterhammen van die goed in de brooddoos passen. Kleine broden wegen 630g, grote 1kg. Wij maken op vraag ook feestbroden van 60cm lang, ideaal voor een buffet. Op vraag kunnen wij ronde, rustieke vloerbroden bakken.

PUUR NATUUR

 

Wij werken met meel van (oude) graanvariëteiten die niet werden geselecteerd op bakkwaliteit, maar op resistentie en smaak. Ze bevatten meer mineralen en beter verteerbare gluten. We kiezen voor maling op steen, omdat het meel zo minimaal wordt geoxideerd en de natuurlijke voedingswaarde van de graankorrel optimaal bewaard blijft. Dat merk je aan de voedzaamheid van ons brood. Met 2 à 3 sneetjes heb je al flink gegeten. En omdat ons brood van nature zo smaakvol is, zit er minder zout in en geen ander vet dan de kiemolie. Ons brood is dus lactosevrij en veganistisch.

Zo lekker dat beleg bijna overbodig wordt!

DESEM, MAAR NIET ZO ZUUR

 

Al onze desembroden worden met tarwedesem bereid, zonder toevoeging van gist. We fermenteren minimaal 5u om de mineralen uit de zemelen opneembaar te maken voor ons lichaam. Veel desembakkers zetten hun degen koud tijdens de nacht, waardoor ze een azijnzure gisting ondergaan. Dat geeft hun broden een typische zure smaak. Wij kiezen voor een fermentatie op kamertemperatuur met een melkzure gisting. Ons desembrood is daardoor minder zuur en dus voor velen toegankelijk.

Maar omdat zelfs ons desembrood niet iedereen kan bekoren, bieden wij ook een traag gefermenteerd gistbrood aan.

100% HANDWERK

 

We hydrateren onze degen relatief veel, waardoor ons brood lekker lang vers blijft. Het deeg wordt daardoor plakkerig . Ook door het gebruik van meel met minder gluten, een bewuste keuze, maakt ons deeg plakkerig. Plakkerig deeg is ongeschikt voor gemechaniseerde verwerking. Daarom kneden wij met de hand. Ons brood is dus het resultaat van 100% handwerk.

HOUTOVEN ALS PROJECT

 

Wij bakken met een houtoven om verschillende redenen. Op de eerste plaats geeft hout dat onvervangbare aroma aan brood. Maar hout is ook een vernieuwbare, lokale energiebron. Wij sprokkelden al samen met onze klanten in Meerdaelwoud en gebruiken ook nu nog hout uit lokale houtwallen.. Tot slot heeft een bakuis met een mooie houtoven de potentie uit te groeien tot een semi-publieke ontmoetingsplek, waar gezellige evenementen als pizza-, brood- en taartenbak mensen verbindt. Dorien Knockaert schreef hierover in haar artikelenreeks over traag brood.

 

GEEN KRUIMEL GAAT VERLOREN

 

Desembrood bewaart van nature lang (weken) en dát zonder additieven. Bewaren doe je best ongesneden, bijvoorbeeld in de katoenen zak die wij voorstellen. In de praktijk blijft ons kruim 2-3 dagen mals. Blijft er na 3 dagen nog brood over, dan kan je toasten. Desembrood kan je prima invriezen en ontdooien, gesneden of in zijn geheel. Gebruik een plastiek zak om vriesbrand te voorkomen. Door brood licht te vochtigen en 5 minuutjes te bakken op 200C, wordt het weer kraakvers!

 

ALLERGENEN INFORMATIE

 

Alle onze broden zijn vrij van ei, melk, soja en lupine. Uiteraard ook vrij van selderij, pinda`s, mosterd, vis, weekdieren, schaaldieren en zwaveldioxide.

In walnotenbrood zitten noten en in pitjesbrood zit géén sesamzaad. In alle broden kunnen sporen van noten zitten, maar wij werken in de bakkerij op een allergie-bewuste wijze die kruisbesmetting zoveel mogelijk voorkomt.

In alle broden zitten tarwegluten. De keuze van de graanvariëteiten, de lange fermentatie en hoge hydratatiegraad maken ons brood goed verteerbaar voor gluten-intoleranten, maar niet voor coeliakie-patiënten.

 

BAKDAGEN

dinsdag en vrijdag

Gesloten in de schoolvakanties